Gezinsuitbreiding

Huize van den Munckhof staat in het teken van gezinsuitbreiding. Bij zoon Marc en Cecilia is afgelopen maart dochter Emilia geboren en komende maart wordt er een zoontje verwacht bij dochter Renée en Steven.

Maar op dit blog gaat het over een andere gezinsuitbreiding. Ik ben namelijk begonnen aan een zogenaamde Violino Piccolo. Dat is een “vergeten” lid van de violen familie, net zoals er ook een tijd op “tenorviolen” werd gespeeld, de grote broer van de altviool. De Violino Piccolo is letterlijk een “kleine viool” en was bedoeld om een extra “diskant” instrument te hebben boven de tegenwoordig alom bekende viool.

Doordat het spelen in posities steeds gebruikelijker werd, en grote broer “de normale viool” ook nog eens een krachtigere toon had is de Violino Piccolo in onbruik geraakt. Maar…

In de partituur van het vaak uitgevoerde eerste Brandenburgse concert van Bach staat expliciet de Violino Piccolo voorgeschreven in een stemming die een kleine terts hoger ligt dan die van de gewone viool. Als je dat concert “historisch geïnformeerd” wilt uitvoeren, met respect voor de keuze van Bach voor het specifieke timbre van de Violino Piccolo, moet je natuurlijk wel zo’n instrument hebben.

Daarom ben ik nu in opdracht bezig aan de bouw van een Violino Piccolo, naar een voorbeeld van een instrument in originele staat van de hand van Girolamo Amati uit 1613, dat zich in het National Music Museum in South Dakota bevindt. Zodra ik tijd heb start ik een uitgebreid bouwverslag van dit bijzondere project.

Stay tuned.

Hierbij alvast een foto zodat je een indruk krijgt van hoe “piccolo” zo’n Violino Piccolo nou precies is.

Dit bericht werd geplaatst in Instrumentenbouw. Bookmark de permalink .

Plaats een reactie