Het nieuwe atelier

Wanneer je het atelier een keer wilt bezoeken met een groepje geïnteresseerden kun je altijd even contact opnemen. Ik laat jullie graag (nader?) kennismaken met het oude ambacht van het vioolbouwen.

Sinds medio 2016 is Van den Munckhof vioolbouw verhuisd naar Kerkstraat 52, 5671 GP in Nuenen. Dat huis beschikt over een ruim atelier. Op 11 december 2016 hebben de gasten een kijkje kunnen nemen in dit nieuwe atelier. Voor de gelegenheid waren er toelichtingen op de diverse stadia van de bouw van een viool.

Hieronder zie je een sfeerimpressie.

20161211_112208
(de ingang)

20161211_112216(de diverse demonstratie-opstellingen in gereedheid gebracht)

20161211_112222(v.l.n.r. Het maken van de welving, het lijmen, het buigen van de krans, het snijden van de krul)

20161211_112235(v.l.n.r. slijpen van gereedschappen, lakken)

20161211_112248(op dikte brengen van de bladen, setup van het instrument en houtkeuze)

Bij de diverse onderwerpen lagen “workshop opdrachten” (quize,challenge,hamvraag,etc.).

Een voorbeeld:

—————————————————————————————————

Hamvraag: is een viool symmetrisch?

De viool wordt eigenlijk altijd op de linkerschouder gespeeld. Dat ziet in een orkest natuurlijk wel zo netjes uit. “Maar is dat dan niet onhandig voor linkshan­di­gen?” wordt er vaker gevraagd.

Kijk eens goed naar een viool. Is die misschien symmetrisch (links en rechts gelijk)? Want dan zou je de viool toch ook best op je rechterschouder kunnen leggen.

Wat denk jij: symmetrisch of niet????

—————————————————————————————————

Kijk eerst eens naar de snaren. De lage snaren zijn dikker dan de hoge snaren. Dus als je het instrument op de rechterschouder zou spelen zou je in ieder geval de snaren moeten omkeren.

En de kinhouder zou natuurlijk ook naar de andere kant moeten verhuizen. Een kleinigheid, maar wel belangrijk.

Maar…. Er is meer!

Kijk eens door de F-gaten in de viool. Door allebei de gaten! Wat zie je?

Bij het rechter F-gat (aan de kant van de dunne, hoge snaren) zie je een “stokje” staan tussen het onderblad en het bovenblad. Die stapel zorgt er voor dat de snel trillende hoge tonen worden versterkt door het snel trillende hardhout van het esdoornen achterblad.

Bij het linker F-gat (aan de kant van de dikke, lage snaren) zie je als je goed kijkt dat er een stuk hout tegen de binnenkant van het bovenblad is gelijmd. Dit is de “zangbalk”, de balk die er voor zorgt dat de lage tonen over het hele blad worden verspreid en het instrument laat “zingen”.

DUS: een viool is NIET symmetrisch!